Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

Чи надається органами ДПС довідка про відсутність заборгованості платежів?

Дата: 23.08.2022 10:27
Кількість переглядів: 129

Головне управління ДПС у Волинській області звертає увагу, що Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок № 733).

Згідно з абзацом першим п. 3 Порядку № 733 для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Заява) (додаток 2).

Заява подається платником (на його вибір):

-у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо Заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган);

-в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником. Наприклад, Закон України від 25 грудня 2015 року № 922-VІII «Про публічні закупівлі», згідно з яким учасники мають підтвердити (переможець – документально) відсутність у платника заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), крім випадку, якщо такий учасник здійснив заходи щодо розстрочення і відстрочення такої заборгованості.

Відповідно до абзацу першого п. 5 Порядку № 733 перевірка наявності/відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, здійснюється за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів на дату формування довідки з урахуванням наявності/відсутності податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості за основним та неосновними місцями обліку платника.

Абзацом другим п. 5 Порядку № 733 передбачено, що за відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує Довідку.

Згідно з п. 8 Порядку № 733 за наявності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки.

Пунктом 4 Порядку № 733 передбачено, що Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

Зазначимо, що з метою забезпечення безперебійної робити територіальних органів ДПС в умовах дії правового режиму воєнного стану та встановленого простою в роботі деяких територіальних органів ДПС, наказом ДПС від 28.03.2022 № 173 (зі змінами) та іншими наказами ДПС про виконання функціональних повноважень територіальними органами ДПС в умовах воєнного стану, виконання повноважень окремих територіальних органів ДПС було закріплено за іншими територіальними органами ДПС, зокрема покладених на підвідомчі підрозділи ГУ повноваження щодо погашення (стягнення) податкового боргу (передбачені пунктами 14-21 Положень про Головні управління ДПС в областях, затверджених наказом ДПС від 12.11.2020 № 643).

Довідково: Загальнодоступний інформаційно -довідковий ресурс (категорія 135.06).

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області

ПОГОДЖЕНО:                                                                               О. НІКОТІНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора