Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

СВІТЛОВІДБИВНИЙ БРАСЛЕТ РЯТУЄ ЖИТТЯ ПІШОХОДА У ТЕМРЯВІ!

Дата: 16.11.2022 15:39
Кількість переглядів: 88

Прагнеш убезпечити себе та близьких у придорожній темряві – вдягай світловідбивний браслет на одяг!

Через обстріли російськими окупантами об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні, в тому числі й на Вінниччині, останніми тижнями почастішали вимкнення вуличного та дорожнього освітлення. Так вимушено роблять через аварії або з метою економії. Але це спричиняє іншу небезпеку: впродовж останніх тижнів через проблеми з освітленням вулиць та магістралей кількість ДТП за участю пішоходів збільшилася на чверть – водії просто не встигають реагувати на раптову появу людини на дорозі у темряві! Особливо від цього потерпають діти – через малий зріст. Щоб убезпечити дітей, та й не тільки їх, на дорозі треба подбати про те, щоб їхній одяг було здалеку видно у темну пору доби. 

Чому важливо носити світловідбивні елементи, найефективнішими з яких є браслети, – пояснюють експерти.

Найкраще видно елементи жовтого кольору

Восени та взимку пішоходам необхідно обирати одяг світлих кольорів. Але і цього недостатньо: обов'язково потрібно придбати світловідбивні елементи одягу – браслет на руку або жилет. В Європі їх називають «флікери». Тепер до цього слова мусимо звикнути й ми.

Найкраще видно флікери жовтого кольору та площею понад 15 квадратних сантиметрів. Їх краще чіпляти на рухомих частинах тіла (передпліччя, зап’ястки). Через низький зріст діти менш помітні на дорогах для водіїв – це теж потрібно врахувати.

За наявності флікерів водій бачить пішохода принаймні за 150 метрів – цього достатньо, аби уникнути наїзду

25-30 метрів – це відстань, за якої пішохід видимий для водія автомобіля з увімкненим ближнім світлом фар. За наявності флікерів на одязі людину видно за 130-150 метрів, а подекуди – й більше. Тому дуже важливо носити світловідбивні елементи.

Чим більшу площу мають розміщені браслети-флікери, тим краще водіям їх видно. Дуже важко помітити пішохода у темному одязі – особливо, коли вирує негода чи вимкнене вуличне освітлення. Люди, а це стосується як дітей, так і дорослих, – мають бути відповідальні та зобов'язані у темну пору доби носити світловідбивні елементи.

Обов’язок позначати себе у придорожній темряві: світовий досвід

Пішоходи обов'язково мають використовувати світловідбивні елементи у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Також жовті браслети з такими елементами мають використовувати пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям у темну пору доби та за умов недостатньої видимості.
Подібні правила не перший рік діють у Великобританії, Естонії та Фінляндії – за порушення на пішоходів очікує чималий штраф! Як не дивно, але й в Україні така вимога набула чинності ще в листопаді 2020 року, та про неї мало хто знає. Отож, дотримуймося Правил дорожнього руху: бережімо життя – своє й близьких!

А світловідбивний браслет жовтого кольору стане у цій справі незамінним помічником.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора