Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

Як діяти в разі зникнення дитини: поради правоохоронців

Дата: 02.12.2022 14:50
Кількість переглядів: 118

Діти та підлітки в нинішній час є досить вразливими, вони можуть залишати домівки з різних причин. Але для дорослих важливо знати алгоритм дій в таких ситуаціях та розуміти мотиви цієї поведінки.

Упродовж поточного року до районних управлінь та відділів ГУНП у Волинській області надійшла 201 заява та повідомлення про безвісне зникнення 224 дітей. Упродовж доби по гарячих слідах було розшукано 216 дітей, що сприяло зменшенню ризику вчинення щодо них протиправних дій. У термін понад добу розшукано інших вісім дітей. Тож всі діти, щодо яких надходили повідомлення про їх зникнення, у нас розшукані.

З метою встановлення та усунення причин та умов, що спонукають дітей до втеч, надіслано 159 подань до органів державної влади. Тобто тут ювенальна поліція вживає заходів, аби залучити всіх причетних до вирішення проблемних питань, пов’язаних з втечами дітей.

Чому ж зникають діти? Це може бути елементарна дезорієнтація на місцевості, коли дитина губиться від дорослих та не може самостійно знайти шлях назад. Буває, що дитина тікає з дому через насильство з боку батьків або елементарне непорозуміння чи сварку. Інколи в такий спосіб діти розважаються та шукають нових пригод. А часом саме так дитина намагається показати свою самостійність або бунт проти укладених правил.

Серед інших причин - конфлікти з однолітками; схильність їх до бродяжництва; небажання батьків "вникати" у проблеми дитини; залишення дітей без догляду; відсутність змістовного дозвілля тощо. Який алгоритм дій дорослих? Потрібно заспокоїтись і не панікувати. Зателефонувати найближчому колу спілкування дитини: це можуть бути друзі, викладачі, репетитори, родичі, сусіди тощо. Можливо, вона затрималась на прогулянці, в школі чи на гуртку. Далі повідомити в поліцію за номером 102 всі деталі, надати свіже фото та особливі прикмети.

Необхідно розповісти все в подробицях, навіть якщо вони неприємні: чи між вами була сварка, чому міг виникнути конфлікт, чи були якісь заборони, - поліція має це знати.

Зволікати зі зверненням у поліцію не можна: іноді важлива кожна хвилина. «Подавати заяву про зникнення дитини можуть не тільки батьки, а й будь-хто з рідних.

Коли заяву прийняли, до вас додому може приїхати слідчо-оперативна група. Варто перевірити речі: чи з дому зникли гроші, документи, ґаджети. Також поліції може знадобитися комп’ютер чи телефон дитини і деталізація її дзвінків», - розповіла очільниця сектору ювенальної превенції Інна Остапович.

Для розшуку дітей правоохоронці використовують всі сили та засоби, залучають кінологів, широко інформують про це у ЗМІ. У більшості випадків дітей знаходять в перші кілька годин.

Як уникнути зникнення дітей? Дорослим необхідно проводити більше часу з дітьми. Якщо виникають інциденти та непорозуміння, краще звернутися до фахівців та пройти курс терапії, де спеціалісти допоможуть краще чути і розуміти потреби дітей, а дітям — порозумітися в першу чергу із собою, сім’єю та суспільством.

Також необхідно постійно проговорювати з дітьми правила особистої безпеки, зокрема, в громадських місцях, де багато людей.

Сектор комунікації поліції Волинської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора