Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

12 СІЧНЯ – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІТВ'ЯЗНЯ

Дата: 12.01.2023 14:15
Кількість переглядів: 411

Щороку в Україні 12 січня відзначається День українського політв'язня.

Це день шани тих, для кого переконання і цінності, ідея Української Незалежності, стали дорожчими за фізичну свободу.

Ця дата була визначена у 1975 році за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. Адже трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий «генеральний погром». Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України.

Причиною відзначення 12 січня спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а зараз російський режим, що розгорнув терор проти українців, перевершивши радянський тоталітаризм.

Саме поняття політв'язень суперечить міжнародному праву, але для України, як до проголошення Незалежності, так і на нинішньому історичному етапі, проблема ув'язнених за політичними мотивами була і є доволі гострою.

В сучасній історії України поняття політв’язня набуло нового контексту. В часи масштабного розвитку суцільної̈ відкритості російська влада продовжує ув’язнювати українців і представників інших національностей, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля.

Українці великої сили духу своїм протестом відстоюють у світовому просторі цінності нашої нації.

І сьогодні рашисти ув’язнюють мирних українців, висилають з окупованих територій у Сибір, катують у застінках нового КДБ – ФСБ, жорстоко вбивають патріотів.

Але на відміну від 1975 року, зараз у нас є справжній захист, справжня опора. У нас є Збройні Сили України, які зупинили московських орків, бережуть нашу рідну українську землю від ворога. Звільняють від нечисті нашу рідну землю.

Наші Герої на фронті стоять на смерть, щоб ніколи не повторилися московські геноциди українського народу.

Вічна пам'ять всім, хто віддав своє життя та здоров’я за незалежність України.

У День українського політв’язня хвилиною мовчання вшануймо пам'ять борців за свободу нашого народу, які зазнали переслідувань за свої переконання і які вже відійшли у вічність, та помолімося за здоров’я тих, кого зараз незаконно утримують у в’язницях. Хай кожен український політичний в’язень повернеться додому живим!

Слава Збройним Силам України!

Слава Україні!

Голова районної ради                                                                                 Віктор Хиць


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора