Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

СОЦІАЛЬНІ ЗАКЛАДИ, СПЕЦІАЛЬНА І ПРОФОСВІТА: РОБОЧИЙ ВІЗИТ ГОЛОВИ ВОЛИНЬРАДИ НА ВОЛОДИМИРЩИНУ

Дата: 07.11.2023 09:28
Кількість переглядів: 249

6 листопада Володимирський район з робочим візитом відвідав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Григорій Недопад спільно з колегами-депутатами від Володимирського району Ярославом Матвійчуком, Андрієм Бокочем, Юрієм Сиротюком, а також головою міста Ігорем Пальонкою та очільником Володимирської райради Віктором Хицем відвідали освітні та соціальні установи з метою з’ясування їх готовності до зими, безпекової ситуації, а також проблематики, яка потребує нагального вирішення.

До обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, голова Волиньради привіз гуманітарну допомогу – предмети особистої гігієни та мийно-пральні засоби. Ця соціальна установа слугує і прихистком, і одночасно школою самостійного життя для осіб з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування віком від 15 до 23 років. Сьогодні тут мешкає 17 молодих людей, в тому числі й з особливими потребами та внутрішньо переміщені. Директорка закладу Алла Урбанович розповіла, що персонал допомагає своїм підопічним адаптуватися у побуті, соціумі, здобути професію та працевлаштуватися. З проблем називає лише одну, але дуже дошкульну – діряве покриття даху. Оскільки крокви покрівлі у доброму стані, Григорій Недопад припустив, що видатки на заміну ондуліну металопрофілем будуть невеликими, тож порадив виготовляти проєктно-кошторисну документацію.

В обласному комунальному закладі Володимирській спецшколі навчається майже сотня дітей з проблемами слуху та складними порушеннями розвитку не лише з усієї Волині, але й Рівненщини. Тутешня директорка Тамара Мазурук з гордістю демонструє дбайливо облаштовані навчальні і житлові кімнати (понад 60 дітей тут перебувають цілодобово), приміщення для дозвілля школяриків. Каже, дітей не бракує, бо батьки розчаровані можливостями інклюзійної освіти у загальноосвітніх школах, тож у планах – створення при спецшколі й дошкільного відділення для ранньої реабілітації. У школі облаштовано добротне укриття з класними кімнатами і спальними місцями, але – і це головна проблема – вийшла з ладу і не підлягає ремонту система вентиляції, що унеможливлює тривале перебування вихованців у сховищі. Окрім того, поточного ремонту потребує покрівля, у кількох місцях – водотеча. Дирекція уже звернулася до проєктантів за технічним висновком та кошторисом. Вчитель фізкультури несміливо висловив побажання мати відкритий мультифункціональний спортмайданчик, бо спортивна зала у школі дуже скромних розмірів, а серед його вихованців – чемпіонка Європи з пляжного волейболу і четверо спортивних стипендіатів Президента. Григорій Недопад пообіцяв звернутися до меценатів, аби задовольнити цю мрію.

Відвідали посадовці і два заклади професійної освіти, які невдовзі будуть передані з державної до обласної комунальної власності. З’ясувати стан справ і проблематику центрів підготовки робітничих кадрів важливо, стверджує Григорій Недопад, адже у перспективі вони фінансуватимуться за рахунок обласного бюджету. Директор Володимирського центру професійної освіти Юрій Мозоль запевняє: очолюваний ним чи не найбільший на Волині профосвітній заклад не стане тягарем для обласної скарбниці. Хоча проблем не бракує, бо установа налічує 48 будівель у Володимирській, Оваднівській та Локачинській громадах, проте поступово їх приводять до належного стану власними силами і коштом. При цьому заклад активно допомагає силам оборони і переселенцям. А ще інтенсивно провадять проєктну діяльність та розвивають партнерство з вищими фаховими школами Німеччини. Спеціальний фонд наповнюють за рахунок виробничої практики студентів. Їх понад 850 і ще близько двох сотень – це слухачі курсів підвищення кваліфікації. Тут опановують аж 16 спеціальностей – будівельної, сільськогосподарської, харчової, торгової, швейної, авторемонтної та електромеханічної галузей. Невдовзі буде запроваджено навчання ще з двох професій, в тому числі й з альтернативної енергетики. Виробнича база центру – це різноманітні майстерні, парк сільгосптехніки, 250 гектарів ріллі, селекційна дільниця, ферма, свинарник, вівчарня, пилорама та інше. У чому в майбутньому потребуватимуть допомоги обласного бюджету, каже Юрій Мозоль, це у придбанні хай не нового, але сучасного трактора вартістю у мільйон гривень, який дозволить лише на паливі ощадити у рази більше. Григорій Недопад високо оцінив зусилля керівника з організації освітнього процесу та зміцнення матеріальної бази центру профосвіти.

А от у Володимирському фаховому коледжі ситуація не надто втішна. Міністерство агрополітики, яке поки все ще є власником освітньої установи, практично не вкладалося у розвиток виробничої бази. Керівник Олександр Коновалюк розповідає, що на балансі – 36 будівель, зведених на початку 60-х років. Більшість із них потребують перекриття дахів, гідроізоляції підмурівків та внутрішніх ремонтів. Ще з десяток переважно виробничих приміщень – просто зайві, бо кількість спеціальностей, які тут здобувають понад 700 студентів, скорочено до 5. Найгірша ситуація в одному з гуртожитків, кілька років через аварійність він стоїть пусткою. Григорій Недопад зауважив, що осучаснення потребують не тільки будівлі, а й організація освітнього процесу. Але дати раду такому масиву проблем з майном обласному бюджету навряд чи буде під силу. Натомість Володимирський міський голова Ігор Пальонка та його заступник Ярослав Матвійчук висловили готовність після роздержавлення і передачі з обласної комунальної власності коштом міського бюджету реконструювати аварійний п’ятиповерховий гуртожиток під житло для внутрішньо переміщених осіб. Однак, перспектива це не близька, оскільки для запуску процедури зміни власності коледж виготовив землеустрійну та технічну документацію лише на третину майна. Причина зволікання із цим – обмаль коштів.

Голова і депутати обласної ради також оглянули освітні заклади в Оваднівській громаді. Зокрема, гімназію у селі Сусваль, де облаштовують бетонне модульне укриття, і ліцей у центрі громади, який претендує на статус опорного закладу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора