Володимирська районна рада - офіційна сторінка

Волинська область

Газовики роз’яснили нові правила техобслуговування мереж у багатоповерхівках представникам луцьких ОСББ

Дата: 21.02.2024 09:27
Кількість переглядів: 69

Цьогоріч волинські газовики планують обстежити більше 900 багатоповерхівок в області, вік яких понад 25 років. Найбільше таких в обласному центрі. Статистика викликів на номер екстреної служби 104 від споживачів газу свідчить про те, що обстеження внутрішньобудинкових газових мереж вкрай необхідне, адже це безпека життя людей, співвласників багатоповерхівок.

 

Газовики зустрілись із представниками луцьких ОСББ, яких, до слова, найбільше на Волині, та розповіли їм про нові правила технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Зустріч відбулась у форматі діалогу в Департаменті житлово-комунального господарства Луцької міськради.

 

Начальник відділу технічного обслуговування Волинської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» Роман Шабала одразу наголосив на тому, що з початку року на номер екстреної служби 104 надійшло більше 900 заявок від волинських споживачів газу, а з них щодо витоків - 641, отруєнь чадним газом - 6, летальних - 1 (2 людини загинули).

 

«Ця статистика свідчить про те, що техобслуговування внутрішньобудиноквих газових мереж (ТО), особливо в старих будинках, потрібне заради збереження життя людей. Стан системи газопостачання всередині багатоповерхівки буде контролюватись професіоналами і мережі газовики перевірятимуть на щільність і можливі витоки газу, а несправності усуватимуть. Вартість профілактичних робіт буде значно меншою, ніж ремонтних, коли трапилась біда й проблему треба вирішувати терміново, - аналізує начальник відділу технічного обслуговування Волинської філії ТОВ «Газмережі» Роман Шабала. - Внутрішньобудинкові мережі, строк експлуатації яких становить до 25 років, мають обслуговуватись один раз на 5 років. Якщо строк експлуатації понад 25 років – раз на 3 роки. Відповідно, платіжка за ТО надходитиме раз на 3 або 5 років».

 

Газовик також додав, що є два варіанти оплати за ТО: власник квартири сплачує біля 200 грн раз у три роки (ціна залежить від віку будинку, протяжності мереж і стану обладнання) або ОСББ сплачує з рахунку одноразовий платіж раз у три роки, орієнтовно близько 8 тис грн. Важливо, що оплата лише після виконання робіт оператором газорозподільної мережі (ГРМ) та видача газорозподільною компанією офіційного акту про виконані роботи.

 

Мешканців будинків, керівників ОСББ і представників місцевої влади виконавець робіт, Волинська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України», попереджатиме за 10 днів до початку виконання техобслуговування. Всі додаткові запитання, уточнення та роз’яснення учасники зустрічі домовились обговорювати з начальником відділу техобслуговування Волинської філії ТОВ «Газмережі» Романом Шабалою в чаті керівників ОСББ міста Луцька, а також планувати нові зустрічі при потребі. Ознайомитись із графіком проведення ТО можна на офіційному сайті Волинської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» у розділі «Важлива інформація» за цим покликанням.

 

Нагадаємо, що зміни щодо проведення ТО зумовлені законодавчими змінами. Питання технічного обслуговування регулюється такими документами:

  • Наказ Міністерства енергетики України від 29.09.2023 №292 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку».
  • Постанова НКРЕКП від 05.12.23 р. № 2291 «Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем».
  • Методологія розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.

 

 

Довідка. З 1 грудня 2023 року послуги з розподілу природного газу на території Волині забезпечує новий Оператор – Волинська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України». Згідно з постановою Національного держрегулятора НКРЕКП від 29 листопада 2023 року, прийнято рішення розширити з 1 грудня ТОВ «Газмережі» територію провадження господарської діяльності з розподілу природного газу на територію Волинської області. Нова філія відповідає за безперебійні маршрути газопостачання від магістральних газопроводів до кінцевого споживача. Для волинян особові рахунки клієнтів і тариф на розподіл газу залишаються НЕзмінними. Реквізити для сплати за послуги, отримані з 01.12. 2023 року, діють нові. Борг за послуги розподілу газу, отримані до 01.12.2023 року, слід сплатити попередньому ліцензіату АТ «Волиньгаз» за старими реквізитами.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора